Margitsziget, Budapest rekreációs csomópontja

with Nincs hozzászólás

A Budapest szívében elterülő Margitsziget nagy népszerűségnek örvend mind az itt vendégeskedő turisták, mind a főváros lakóinak körében. Az egyetlen hatalmas parkot alkotó sziget számos lehetőség nyújt a kikapcsolódásra vágyó látogatóknak. Akiknek fontos az egészségük, vagy formába kívánják magukat hozni a bikini szezonra, sportolhatnak; akik már túl vannak az alakformáláson, vagy csak hűsölnének egyet a kánikulában, felkereshetik Budapest első szabadtéri fürdőjét, a Palatinus strandot.

A Margitsziget jelentőségét mi sem példázza jobban, minthogy 2013 júliusa óta közvetlenül a főváros igazgatása alá tartozik. Az azóta eltelt két évben több felújítást is levezényelt az önkormányzat: megszépült a Japánkert és a vele szomszédos zenélő Bodor-kút; új, modernebb köntöst öltött a sziget déli részén található zenélő szökőkút is, mely az esti órákban fényjátékokkal színesíti a zenére táncoló vízsugarakat. Továbbá idén nyártól végre újra használható a budapestiek kedvenc futópályája is, melynek átadása csaknem egy éve csúszott.

A sportolni vágyóknak nem kell beérniük csupán a futással. Az úszást kedvelőket a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda várja fedett és kültéri medencékkel, szaunával, ahol mind a profi, mind az amatőr sportolók, de még a gyerekek is élvezhetik a mozgás örömét. Az uszodától délre elterülő Iharos Sándor Margitszigeti Atlétikai Centrum is várja a testedzés iránt érdeklődőket. Itt többek között a labdarúgást, a kézilabdát, a streetballt és az egyre népszerűbb kettlebellt lehet kipróbálni, de atlétika- és dzsúdó edzések is látogathatóak. Inkább csak érdekesség a margitszigeti sportlehetőségek között az Árpád híd lábánál található, néhány sportgépet felsorakoztató kültéri „edzőterem”.

A passzív pihenést előnyben részesítőknek is kedvelt helye a dunai sziget. A fák árnyékának hűsítő oltalmát élvező sétányok baráti találkozók vagy akár romantikus séták helyszínei is lehetnek. Érdemes a kis kirándulás során megcsodálni a Rózsakertet vagy a fent is említett Japánkertet, esetleg megállni egy fagylaltra vagy vattacukorra a nyári hőségben megszaporodó árusstandok valamelyikénél.

Gyermekeknek nagy élményt jelenthet a Domonkos rendi apácakolostor romjainak felfedezése, a csonka falakon való mászás, barangolás, ugrándozás. Persze csak szülői felügyelettel, óvatosan! A nagyobb biztonságot igénylő szülők a játszóterekre is vihetik gyermekeiket, vagy megmutathatják nekik a fák alatt megbúvó kis állatkertet, ahol akár még lóra is ülhetnek a kicsik.

Ha már meguntuk a sétálást, bérelhetünk bringóhintót vagy elektromos autót. Remek családi vagy baráti program a szigetet négy keréken bejárni. A Margitszigeti Sétajárat azt ígéri, hogy kisvonataikra felszállva 30 perc alatt megismerhetjük a sziget történetét és láthatjuk nevezetességeit.

A napozáshoz sem kell a Balatonig vagy külföldre utazni. Több tisztás is tarkítja a Margitszigetet, ahol lehetőség van olvasni, piknikezni, zenélni, labdázni, frizbizni vagy csak elheverve pihenni.

Kulturális szórakozásokban sincs hiány. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon koncerteket, színházi- és operaelőadásokat tekinthet meg a nagyérdemű nyaranta. Az épület érdekessége, hogy területén található a Margitszigeti Víztorony, mely kilátóként és programhelyszínként is működik.

A messziről érkező vándoroknak két négycsillagos wellness szálloda nyújthat pihenési lehetőséget.

A Margitsziget a Nap lenyugvásával se tér nyugovóra. A Holdudvar klub pezsgő éjszakai életről gondoskodik, és várja a szórakozni és bulizni vágyókat.

Hozzászólás

Kövess Karvaly Bence:

Latest posts from

Leave a Reply